HILARY DUFF

29. března 2009 v 13:20 | NIKÍSEK |  CeLeBrIty
Hilary Erhard Duff (* 28. září 1987, Houston, Texas) je americká herečka a zpěvačka. Po získání slávy v televizním seriálu Lizzie McGuire pokračovala dále ve své herecké kariéře. Mezi její nejznámější filmy patří Dvanáct do tuctu (2003) nebo Moderní Popelka (2004). Hilary se rozhodla dobýt i svět pop-music a vydala několik velmi úspěšných alb. Vydala i svou vůni pod značkou parfémů Elizabeth Arden.

Obsah

[skrýt]

[editovat] Dětství

Hilary Duff se narodila v Houstonu a je druhé dítě. Její otec se jmenuje Bob Erhard Duff a je majitelem obchodů a zároveň se stará o její kariéru, matka se jmenuje Susan Colleen Duff a je ženou v domácnosti.[1][2]
Matka vedla Hilary k herectví stejně jako její sestru Haylie Katherine, obě dívky vyhrávaly na různých divadelních soutěžích.
V šesti letech vyhrála Hilary baletní soutěž a hned na to byly se sestrou obsazeny do několika reklam.[3]

[editovat] Kariéra

[editovat] Začátky

Většina rolí, které Hilary ze začátku dostávala byly jen malinké roličky. První větší role přišla s filmem Casper, kde si zahrála čarodějnici Wendy. Film byl ale setřen kritikou.[4][5]
Později si zahrála ve filmu Sběratel duší (1999), který byl natočen podle novely Kathleen Kane. Za tuto roli získala Hilary ocenění Pro nejlepšího mladého umělce.[6]
Do té doby největší role, kterou obdržela, byla role jedné z dětí v televizním sitcomu Daddio.[7]

[editovat] Lizzie McGuire

Když rapidně poklesla sledovanost sitcomu Daddio našel manažer Hilary pro ni další výraznou roli, tentokrát se jednou o rodinný seriál Lizzie McGuire, kde si zahrála nemotornou a průměrnou holku ze střední školy.[8]
Pilotní díl tohoto seriálu se vysílal 12. ledna 2001 a přilákal k obrazovkám 3,2 milionu diváků, čímž se Hilary katapultovala mezi opravdové celebrity a nenadějnější herce.
Pro velkou sledovanost seriálu byl uveden do kin i film, v Česku nazvaný jako Italské prázdniny, kterému se v USA dařilo, v Evropě se návštěvnost v kinech snížila hlavně z důvodu, že samotný seriál v Evropě běžel pouze sporadicky.[9]

[editovat] Filmová kariéra

Hilary Duff na jedné z charitativních akcí
První velká filmová role přišla v roce 2002 s filmem Lidská povaha. Dalšími rolemi byly Kadetka Kellyová nebo Agent Cody Banks.[10]
O rok později si zahrála jedno z dvanácti dětí ve filmu Dvanáct do tuctu. Tento film byl velmi úspěšný.[11] V roce 2004 hrála hlavní roli ve filmu Moderní Popelka. Film zažil obrovský úspěch. Kritici byli nadšeni výkonem Hilary a Chada Michaela Murraye.[12][13]
Hilary se dočkala výrazného filmového úspěchu . Další filmy byly taky velmi úspěšné.[14]
Dále také hrála ve filmu Nikdy to nevzdávej!(2004) kde měla hlavní roli jako Teri Fletcher. V roce 2005 byl natočen druhý díl Dvanáct do tuctu. Dále v rode 2005 natočila film Pan božský Ve kterém ztvárnila roli Holly Hamilton. A v roce 2006 natočila film Holky v balíku kde hraje jako Tanzie Marchetta v tomto filmu má hlavní roly se svou sestrou Haylie.[15]

[editovat] Hudební kariéra

Své první vydané album pojmenovala Santa Claus Lane a vyšlo v roce 2002. Obsahuje vesměs vánoční písně. Ale objevil se na něm i zajímavý duet s Christinou Millian.
Druhé album, které vydala v roce 2003 se jmenuje Metamorphosis a stalo se jedním z nejprodávanějších v tomto roce. Díky úspěchu s tímto albem se Hilary vydala i na své první turné, které bylo beznadějně vyprodané.[16]
Na třetím albu nazvaném jednoduše Hilary Duff se podílela i autorsky a opět bylo velmi úspěšné. I díky tomuto úspěchu vydala Hilary v roce 2005 album svých oblíbených hitů a remixů nazvané Most Wanted.[17][18]
V roce 2007 vydala svou zatím poslední desku Dignity.
Krom toho vydala také několik hudebních DVD (All Ascess, Learning To Fly a Dignity Tour).

[editovat] Osobní život

V roce 2002 začala Hilary chodit se zpěvákem Aaronem Carterem, ale poté co se dozvěděla, že ji podvádí s její nejlepší přítelkyní se rozešli.[19][20]
Od roku 2004 do listopadu 2006 měla Hilary vztah se zpěvákem kapely Good Charlotte Joelem Maddenem. Vztah byl po měsících spekulacích oficiálně potvrzen až v roce 2005.[21]
V červnu 2006 řekla Hilary pro časopis ELLE řekla, že nad sexem vůbec nepřemýšlí a panenství je to, co má na sobě hrozně ráda. O pár týdnů později v časopise MuchMusic tento svůj výrok popřela.[22] Vztah Hilary s Maddenem skončil v listopadu 2006.[23]

[editovat] Filmografie

YearTitleRoleNotes
1997True WomenN/ADirect-to-video
1998Casper Meets WendyWendyDirect-to-video
Playing by HeartN/ABit part; uncredited
1999The Soul CollectorEllieMade-for-television
2001Human NatureYoung Lila JuteTheatrical release in 2002
2002Cadet KellyKelly CollinsDisney Channel Original Movie
2003Agent Cody BanksNatalie Connors
The Lizzie McGuire MovieLizzie McGuire/Isabella ParigiWalt Disney Pictures
Cheaper by the DozenLorraine Baker
2004A Cinderella StorySamantha "Sam" Montgomery
Raise Your VoiceTheresa "Terrie" Fletcher
In Search of SantaPrincess CrystalDirect-to-video
2005The Perfect ManHolly Hamilton
Cheaper by the Dozen 2Lorraine Baker
2006Material GirlsTanzania "Tanzie" Marchetta
TBAWar, Inc.Yonica Babiak
Foodfight!Sunshine Goodness
GretaGreta
Safety GlassTBA

[editovat] Televizní

YearTitleRoleNotes
2001-2002Lizzie McGuireElizabeth Brooke "Lizzie" McGuireDisney Channel Original Series
2007Hilary Duff: This is nowHilary DuffReal-serie

[editovat] Guest appearances

YearTitleRoleNotes
2000Chicago HopeJessie Seldon1 episode:Cold Hearts
DaddioN/A1 episode:Pilot/substituted after the pilot episode
2003George LopezKenzie1 episode:Team Leader
American DreamsShangri-Las1 episode:Change a Comin
2004FrasierBritney1 episode:Frasier-Lite
2005Joan of ArcadiaDylan Samuels1 episode:The Rise & Fall of Joan Girardi
George LopezStephanie1 episode:George's Grand Slam
2006RebeldeHilary Duff1 episode
2007The Andy Milonakis ShowHilary Duff1 episode

[editovat] Studio Alba

[editovat] Alba

[editovat] Singly


ZDROJ WIKIPEDIA

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama